Tervislik toitumine kevadel

Tervislik toitumine kevadel

Avaldatud 1 Märts 2019

Peale talve seisavad paljud inimesed silmitsi sageli esinevate probleemidega, milleks on vitamiinipuudus ja immuunsüsteemi nõrkus. Neid seisundeid iseloomustab jõuetus, väsimus, ärritus, peavalud ja peapööritused, sagedased respiratoorsed infektsioonid. Probleemidele leiab lahendust tasakaalustatud ja mitmekülgses toitumises, mis on rikastatud kasuliku energia, toitainete, vitamiinide, mineraalide ja kiudainetega. Alustage sportimisega ja magage piisavalt.

Väga oluline on meeles pidada, et hooajalise vitamiinipuuduse vältimiseks peab mitmekülgne ja tervislik toitumine olema regulaarne, sest organism ei suuda varuda toitaineid pikaks ajaks.

Ei tohi unustada teravilju, kaunvilju, pähkleid ja kuivatatud puuvilju, mis säilitavad endas kasulikke aineid pikema aja vältel. Need on eelkõige B-vitamiinid, E-vitamiin (mis on vajalik immuunsüsteemi toetamiseks ja organismi kaitsmiseks stressi eest), raud, seleen, tsink, mis annavad elujõudu ja toetavad organismi kaitsefunktsioone.

Menüüs peab kindlasti olema esindatud ka valk, mis on ehitusmaterjaliks ja osaleb immuunglobuliinide üles ehitamisel.

Sööge meelsasti väherasvast veise- ja linnuliha, väherasvast kohupiima. Isegi kui hoiate aktiivselt kontrolli all oma kaalu, võite lubada endale leiba, aga sööge teravilja leiba või kliidega leiba.

Parimateks toiduaineteks kevadel võib pidada sügisperioodil külmutatud marju ja puuvilju, mis on kasvatatud loomulikes tingimustes päikese all. Nad kaotavad küll külmutamisel osa toitainetest, aga säilinud makro- ja mikroelementidest on küllalt, et küllastada teie toidukordi kasulike komponentidega.

Tasub tähelepanu pöörata ka juurviljadele, mis on kevadeni säilitanud oma kasutegurid. Nendeks on eelkõige kapsas, porgand, peet, sibul, naeris. Kahjuks ei kasva meie kliimas esimestel kevadkuudel loomulike päikesekiirte all midagi, kuid sellegipoolest võib hooajalisteks toiduaineteks pidada maitserohelist: sibul, petersell, till, mis kasvavad tööstuslikes tingimustes (kasvuhoonetes) või traditsiooniliselt kodus aknalaudadel.