Goji marjad: kõik plussid ja miinused

Goji marjad: kõik plussid ja miinused

Avaldatud 15 Juuli 2019

Goji marjade kasulikkus ja kahjulikkus.
Goji marjad — Hiina päritoluga punased marjad, mis oma kuju poolest tuletavad meelde rosinaid, maitse poolest aga kibuvitsamarju. Nende tervislikke omadusi avastasid mitmeid sajandeid tagasi tiibeti mungad — nad tegid marjadest erinevaid ravimeid ja raviteed. Kuidas tänapäeval suhtuda goji marjadesse? Marju, mis on rikastatud aminohapetega, antioksüdantidega, polüsahhariididega ja vitamiinidega, kasutatakse lisandiks erinevates toitudes, näiteks müslis, putrudes, kokteilides.
Goji marjad parandavad ainevahetust, puhastavd organismi toksiinidest, tõstavad immuunsust, parandavad südame ja maksa tööd, muudavad naha säravaks ja siledaks, annavad energiat ja on võimelised isegi ennetama diabeedi ja vähikasvaja teket.
Marjade üleannus viib tavaliselt maohäireteni ja tekitab kõhulahtisust. Samuti tuleks silmas pidada, et goji marjad ahendavad veresooni ja vedeldavad verd — nii et kui teil on probleeme vererõhuga, siis ei tasu neid marju kindlasti süüa. Veel üks tähelepanek: goji marju on kõige parem süüa hommikuti, sest neil on toniseeriv omadus.
Kaalu langetamisel ei ole goji marjadel erilist efekti, eriti kuivatatud marjadel.

Millega asendada?
Goji marju võib asendada jõhvikatega. Suvel värskete ja talvel kuivatatud marjadega, oluline et nad oleks suhkruta ja töötlemata kujul. Jõhvikad sisaldavad palju kasulikke aineid: näiteks on neis sama palju C vitamiini kui tsitruselisteski. 
Lisaks sellele on jõhvikad rikastatud B grupi vitamiinidega ja sisaldavad peaaegu kõiki vajalike mikroelemente. Sellise koostise juures on jõhvikas madala kalorilisusega. Võite vabalt lisada jõhvikaid pudru sisse, küpsetistesse, teha sellest sooje jooke ja morsse. Kuid ärge asendage kodus valmistatud morsse poe omadega — viimastes on jõhvikate sisaldus olematu.
Kõige tähtsam jõhvika eelis goji marjade ees on see, et meie organismile on jõhvikad ammu tuttavad, sest nad kasvavad meie avarustes ja seetõttu omastab organism neid paremini kui eksootilisi goji marju.